ND-filter på blixtarna – nämns sällan av fotografer

ND-filter på blixtarna – nämns sällan av fotografer

Fotografering med ND filter hos Mannheimer Swartling i StockholmSå här ser det mycket ofta ut när jag fotograferar i min mobila fotostudio eller i studio i Södertälje.

Jag ljussätter med ett eller två ND filter på studioblixtarna för att matcha nivåerna mellan blixtarna utan att behöva gå upp på stora bländarvärden. Här vill jag hålla bakgrunden lagom suddig så dår är det perfelt med lite ND på två av blixtarna.

I det här fallet är det ljuset på bakgrunden som fått ett ND filter och barndoors på sig. Även blixten som ger ljus bakifrån på modellen har fått ND filter (dubbla) och barndoors + raster.

Gissar att många fotografer kör med detta för studiofotografering, men det nämns nästan aldrig. Kanske är det för trivialt tillbehör?

Kör du med ND-filter på studioblixtarna? 


Petter

Comments

  1. Jodå,
    jag använder det nästan hela tiden, har också Profoto Compacts, och de är ju rätt ljusstarka även på lägsta inställningen. Ska byta upp mig till D1:or så snart jag kan, så slipper man använda ND-filter hela tiden.

    Bra blogg du har förresten, ska läsa lite mer noga framöver.

    (Dagens korr: ”Nödvändiga fält m_e_rkerade med *” – ovanför kommentarsfältet jag just nu fyller i.)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *