Fuji Finepix X100 första dagarna – test review

Så, efter mycket dregglande dök den upp i Sverige. Jag åkte direkt till Scandinavian Photo och hämtade ut den. Tyvärr var väskan restnoterad, liksom motljusskyddet och batteriet, men vad gör det! Köpte ett 32Gb Extreme Pro kort till den för att få maximal prestanda.

Nu min mini review / test …;-)

Första intrycken: Sjukt snygg och skön att hantera! Superfina bilder! Närgränsen suger fett. Fokuseringshastigheten OK men inte mer. Fokuseringshastighet i macro mode (mindre än 80cm!!!) är urusel och i låga ljusnivåer missar den dessutom ofta. Sökaren är fantastisk, speciellt i optisk mode! Jag stängde av alla extra inspeglade data och bildvisning efter exponering, det känns mer rätt så. Kör man dessutom svartvitt RAW+JPG så känns det hela otroligt coolt att fota med. OCH man kan gå tillbaka till RAW filen och framkalla en färgbild också, eller ändra andra rawinställningar, rawframkallning direkt i kameran! Rating av bilder direkt i kameran har jag efterfrågat länge, här finns det!  Ej snabba slutartider på f2.0 – skit. Uppvägs en del av ND-filtret, som för övrigt är en otroligt bra idé. Manuella fokuseringen är ett skämt, typ 100 varv för att fokusera! Släpp en fix för detta NU! Bildkvalitet på höga ISO galet bra! Lilla plastratten på baksidan är alldeles för liten o känns cheap. Supertyst! RAW-kanppen är en mkt bra idé! Horisontlinjen i displayen är lite skoj.

Fixa i firmware: Manuella fokuseringen! Ytterligare läge för Auto ISO ON enbart i P, A och S, dvs ej i läge M.

Fixa till x200:  Bättre närgräns. Större och bättre ratt på baksidan.

Önskemål till X200: Fler programmerbara ”fn-knappar”.  Alla slutartider på alla bländare. Utbytbar optik. Mekanisk manuell fokus. Snabbare autofokus.

Sammanfattning: Äntligen en vettig kompaktkamera för oss som är vana med riktiga kameror! Men med usel närgräns. Men sjukt sexig….;-)

Lite bilder kommer snart här!


Petter

Comments

  1. När kommer bilderna?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *