Bygga fotobord för produktfotografering

Bygga fotobord för produktfotografering

Jag har länge letat efter det optimala fotobordet för att plåta produkter. Mitt viktigaste krav är att det ska vara minst en meter brett, hopfällbart och lätt att ta med sig i bilen. Men nåt sånt har jag inte hittat, åtminstone inte på den svenska marknaden. Det som finns är små hopfällbara bord eller stora som är mer eller mindre fast monterade. En annan viktig parameter är att jag behöver både blank skiva som ger snygga speglingar och helmatt som inte alls ger speglingar.

Efter en del research har jag nu beslutat att jag ska bygga mitt eget fotobord så som jag vill ha det. Jag har beställt en plexiglasskiva som är vändbar, med en blank och en matt sida, i formatet 100x120cm, och själva ställningen bygger jag av aluminiumprofiler. Det blir en lätt konstruktion som är helt hopfällbar. Lätt att ta med i bilen och tar ingen plats i studion när jag inte plåtar produkter!

Storleken är anpassad för att få plats bak i min Saab 9-5 kombi och ska även funka perfekt inne i min Lastolite kub, om man behöver plåta produkter utan att få reflektioner från rummet med.

fotobord-ritningar

Idag har jag tillbringat hela dagen med stållinjal, blyertspenna och i  telefon med aluminiumfirman. Till slut tror jag att jag har en smart konstruktion och nu väntar jag bara på att få hem alla delarna. Sen blir det montering. Med lite tur får jag ihop det hela i början av nästa vecka och hinner testa lite innan jag ska plåta produkter för Garnier nästa fredag.

Utvärdering och bilder kommer! (Jag funderar på att göra några stycken såna här bord om det blir bra, så hojta till om du är intresserad. Med den här lösningen blir det också enkelt att göra bordet andra storlekar och man kan även tänka sig andra skivor osv.)

Dokumentationbild med min iPhone som vanligt.

Vad kör du med för produktfoto? Hur är det perfekta fotobordet för produktfotografering?


Petter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *