Bildlagring för fotografer – många TB blire

Jag har ständigt detta problem med bildlagring. Sedan jag köpte Canon 5DmkII har det blivit ännu värre eftersom jag alltid fotar i RAW-format och de filerna är rätt stora. Tidigare brännde jag CD och sedan DVD, men nu har jag sedan en tid övergått helt till att ha allt på hårddiskar. Blu-ray kan vara en möjlig lösning snart men då ska man köra DL för att få 50GB på en skiva. Och så måste man väl ha 12x bränning och vad jag vet finns inga skivor som klarar det ännu.

Jag har en stationär dator (underbar tyst sak med 12GB RAM) med 4st 1TB diskar i  RAID 10 konfiguration i sig, det ger totalt 2TBmed dubbel fart och dubbel säkerhet då alla data speglas till två diskar. Inte billigt, men väldigt bra. Detta backas sedan upp till en extern eSata 2TB disk på natten. Och nån gång ungefär en gång i veckan eller så, byter jag ut denna 2TB mot en likadan som jag har hemma. På så sätt har jag säkerhet  mot diskkrasher hela tiden, mot klant-radering etc inom 24h (den externa 2TB), och mot brand och stöld med lite längre intervaller (den 2TB kopian som står hemma). Förutom detta backar jag upp systemdriven på en extern 500GB HD ibland, och laptoppen samma sak då o då på en 250GB…..jag gillar backuper…;-) Har varit med om MÅNGA hårddiskar som krashat och lärt mig den hårda vägen….

Men, nu är det fullt IGEN! Trots att jag försöker radera dåliga bilder osv så fylls det snabbt upp…. Så, trots att jag nu är galet busy så hann jag i alla fall springa förbi webhallen o köpa två nya 2TB eSATA hårddiskar (velade lite om det skulle bli USB 3.0 denna gång eller kanske NAS…men det fick bli eSATA då jag hade en ledig port).

Kommer att koppla in den ena 2TB med eSATA och lägga äldre jobb på den, och sedan spegla den till den andra som jag ska ha hemma som extra säkerhet.

Misstänker att man sedan borde köra nån read-write på hela disken typ varje år så att data inte riskerar försämras…. nån som vet?


Petter

Comments

  1. Tänkte bara att du vill skriva rätt.
    Byte = B, Bit = b
    8bit = 1byte
    Det heter alltså ”..många TB blire” annars säger du terabit

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *